בייג'ינג, 8 בדצמבר 2023 /PRNewswire/ — המפגש האישי הראשון מסוגו בין שני הכוחות והשווקים הגדולים בעולם לאחר מגיפת הקורונה – פסגת סין-האיחוד האירופי ה-24 נערכה בבירת סין בייג'ינג ביום חמישי.
במהלך שיחותיו עם נשיא המועצה האירופית צ'ארלס מישל ונשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין, נשיא סין שי ג'ינפינג, שהדגיש את המשמעות של יחסי סין-האיחוד האירופי ליציבות ולשלום העולמיים על רקע מצב בינלאומי סוער, קרא לשניהם הצדדים להגביר את שיתוף הפעולה ולטפל בהבדלים ביניהם באמצעות דיאלוג.
שמירה על תיאור הולם של קשרי סין-האיחוד האירופי
השנה מציינים 20 שנה לשותפות אסטרטגית מקיפה בין סין לאיחוד האירופי, ובמהלכה נערכו חילופי דברים תכופים בין סין לאיחוד האירופי.
ביוני יצא ראש ממשלת סין לי צ'יאנג לסיורו הראשון בחו"ל לאחר שנכנס לתפקידו – בגרמניה ובצרפת. באוקטובר התקיים בבייג'ין הסיבוב ה-12 של הדיאלוג האסטרטגי ברמה גבוהה בין סין לאיחוד האירופי, האינטראקציה האחרונה בין שני הצדדים.
"סין והאיחוד האירופי צריכים לשמור על התיאור ההולם של מערכת היחסים ביניהם כשותפות אסטרטגית מקיפה", אמר שי בפגישה ביום חמישי. הוא הפציר בשני הצדדים למנף באופן מלא את התפקיד המנחה של פסגת סין-האיחוד האירופי וחמשת הדיאלוגים ברמה הגבוהה, לחזק את התקשורת האסטרטגית, להגביר את ההבנה ולטפל בצורה נכונה בהבדלים באמצעות דיאלוג בונה.
"לא צריך לראות אחד את השני כיריבים רק בגלל שהמערכות שלנו שונות, לצמצם את שיתוף הפעולה בגלל שיש תחרות, או להתעמת בגלל שיש חילוקי דעות", הדגיש הנשיא הסיני.
מישל ופון דר ליין, בהדהוד לדבריו של שי, ציינו שהאיחוד האירופי אינו מעוניין להתנתק מסין. הוא מחפש מערכת יחסים ארוכת טווח, יציבה, צפויה ובת-קיימא עם סין, ומקווה שפסגת סין-האיחוד האירופי תסייע להמריץ מחדש את היחסים בין שני הצדדים.
פסגת סין-האיחוד האירופי, שהוקמה ב-1998 כמנגנון מפגש שנתי, מוקדשת להגברת הדיאלוג ושיתוף הפעולה בין שני הצדדים בתחומים הכוללים פוליטיקה, כלכלה, תרבות וחברה. הפסגה הקודמת התקיימה באפריל אשתקד באמצעות ועידת וידאו.
בפסגה השנה, שני הצדדים גם נשבעו לחזק את התקשורת והתיאום בפורומים רב-צדדיים, כולל האו"ם וה-G20, לשמור על רב-צדדיות ולקדם הסדר מדיני של נושאים חמים בינלאומיים ואזוריים.
המודרניזציה הסינית מהווה הזדמנות עבור האיחוד האירופי
"בעוד סין שואפת לפיתוח איכותי ופתיחה בסטנדרטים גבוהים, היא רואה באיחוד האירופי שותף מרכזי לשיתוף פעולה כלכלי וסחר, שותף מועדף לשיתוף פעולה מדעי וטכנולוגי, ושותף אמין לשיתוף פעולה תעשייתי ושרשרת אספקה", אמר שי לשני מנהיגי האיחוד האירופי.
סין והאיחוד האירופי נותרו שותפות הסחר השנייה בגודלה זו של זו. נתונים רשמיים מראים כי הסחר הדו-כיווני הסתכם ב-2022 ב-847.3 מיליארד דולר, או ממוצע של למעלה מ-1.6 מיליון דולר בכל דקה.
השנה גם מציינים את יום השנה העשירי להשקת יוזמת החגורה והדרך (BRI) שהוצעה על ידי סין. במהלך הפגישה, שי הביע את נכונותה של סין לחזק את שיתוף הפעולה בין החגורה והדרך, לרבות על ידי יצירת סינרגיה בין ה-BRI והשער הגלובלי של האיחוד האירופי.
המסילה המהירה של סין-אירופה, אחד ממפעלי הדגל של BRI, סיפקה שירותים ל-217 ערים ב-25 מדינות אירופיות עם כ-81,000 נסיעות ברכבת בין סין לאירופה עד סוף נובמבר, לפי הוועדה הלאומית לפיתוח ורפורמה בסין.
הצד של האיחוד האירופי רואה בצמיחה ארוכת הטווח והיציבה של הכלכלה הסינית את האינטרס של אירופה, אמרו מישל ופון דר ליין, שקיוו ששני הצדדים יחזקו את הדיאלוג ושיתוף הפעולה בתחומים הכלכליים והמסחריים, הירוקים והדיגיטליים וישמרו על היציבות והביטחון של שרשראות האספקה והתעשייה.
"המודרניזציה הסינית והאינטגרציה האירופית הן בחירות אסטרטגיות שסין ואירופה ביצעו, בהתאמה, מתוך מחשבה על העתיד", אמר שי.
שני הצדדים צריכים לכבד זה את זה, לתמוך זה בזה ולמנף את ההשלמה של אסטרטגיות הפיתוח שלהם להתקדמות משותפת, הוא הוסיף.